Kom je ook? Overzicht programma

Binnen bij Akoesticum in de zalen, studio’s en het café, en buiten in het park en de festivaltent zijn tal van activiteiten waaronder wisselende optredens, workshops, zeefdrukken, verhalen van veteranen, exposities, film, dans, militaire voertuigen, muziek, sport, spel en natuurlijk festival catering.

Het gratis festivalprogramma begint om 14:00 uur en zal met een pop-up parade worden afgesloten. Vanaf 18:00 uur zal het avondprogramma beginnen met een grote Vrijheidsmaaltijd. Kaarten voor dit programma kun je online kopen!

Hieronder vind je een korte beschrijving van alle deelnemers en de activiteiten waar je aan kunt mee doen! Print alvast je eigen >>Plattegrond Vrijheidsfestival2017.

Living History – Keep Them Rolling

Keep Them Rolling is al jaren bezig met het onderhouden van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Verspreidt door Ede staan de voertuigen in garages van burgers, maar voor bijzondere gelegenheden rukken ze samen uit voor een rondrit.

Expositie ‘Canadese Zomer’ – Platform Militaire Historie Ede

De Canadese Zomer vertelt het verhaal van de Canadese militairen die in Ede vochten om ons te bevrijden. Op 17 april 1945 lukte dit, maar terugkeren naar Canada, dat zat er voorlopig niet in. Ze verbleven deze zomer op de Frisokazerne en vermaakten zich met softbal en dansavonden, en eerden hun kameraden door het bouwen van monumenten in de Gemeente Ede.

17 april lezing – Platform Militaire Historie Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd van de Duitsers en kwam er een einde aan een tijdperk van oorlog en onvrede. De 17 april lezing, die jaarlijks wordt georganiseerd, vertelt het verhaal van Ede voor, tijdens en na de bevrijding. Dit jaar zal Gerard Gijsbertsen van het Platform Militaire Historie Ede deze geschiedkundige lezing aan publiek voordragen.

Triple B Big Band

De 20-koppige Triple B Big Band uit Bennekom heeft een repertoire vol jazz, latin, funk, pop en swing. Oude klassiekers maar ook hedendaagse masterpieces. De band staat  onder leiding van Marc van den Bosch.

Canadees Theehuis – Royal Canadian Legion Branch 005

Het Canadese restaurant ‘Mondani’ uit Lochem, tevens clubhuis van de Royal Canadian Legion, bouwt onze festivaltent om tot een Canadees honk. Hier kan je koffie- en theeleuten, heerlijke taart en koekjes kopen en een prachtig Canadees speldje als aandenken meenemen voor thuis.

3D tekenen – Ilja van Seters

De klaproos wordt gezien als een betekenisvol symbool binnen de militaire historie. Een prachtige bloem, die met haar felrode kleur gelijk de aandacht trekt. Kinderen en volwassenen kunnen tijdens het middagprogramma bij Ilja van Seters een 3D-klaproos maken.

Clinic softbal – BSV Moorfielders, Ede

Tijdens de Canadese Zomer van 1945 speelden de Canadese militairen softbal in het park van Akoesticum. Knuppels, handschoenen en ballen werden overgevlogen, evenals het Canadese softbalteam de ‘Eager Beavers’. Tijdens het festival zal de Edese softbalvereniging, de ‘Moorfielders’, een balletje slaan en kunnen de bezoekers met elkaar de strijd aangaan op het slagveld.

Sport- en Survivalteam Ede

In de natuur klimmen, klauteren en tijgeren: daar weet Sport- en Survivalteam Ede alles van. Speciaal voor het festival bouwen zij een pop-up survivalbaan voor alle kinderen.

Walk of Freedom – De Kunstfactorij

Een van de activiteiten tijdens het Vrijheidsfestival is het project “Walk of Freedom” van De kunstfactorij uit Bennekom. Het project start dit jaar en zal ook de komende edities onderdeel zijn van het programma. Iedereen die het festival bezoekt kan er aan meedoen. Je maakt en versiert je eigen tegel en bouwt mee aan een vrijheidspad dat elk jaar langer zal worden.

Zeefdrukken – ZEEBRA

Ria van der Linden is als zelfstandig kunstenares al jaren bezig met de ambacht ‘zeefdrukken’, en laat alle bezoekers van het festival dan ook graag zien hoe het werkt. Laag op laag, kleur op kleur, patroon op patroon. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om vlaggetjes te zeefdrukken. Ieder kan zijn/haar eigen vlag ontwerpen met mooie kleuren en symbolen, en deze vervolgens op een stokje schuiven. De vlaggetjes moeten natuurlijk wel geshowd worden tijdens de pop-up parade, dus zorg dat je erbij bent met jouw kunstwerk!

Face of Freedom

Altijd spannend hoe je eruit komt te zien. Laat je sminken in jouw kleuren van de vrijheid!

Piper – Pegasus Pipes and Drums

Pegasus Pipes & Drums is een doedelzakband in de traditie van de Schotse militaire pipebands, uit Barneveld.  Tijdens het festival zal een piper het kazerneterrein vullen met het bijzondere geluid van de doedelzak, een van de belangrijkste instrumenten uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontdek kazerne&natuur – Stichting In2Nature

Stichting In2Nature zet zich in de regio van Ede in om mensen meer te leren over de natuur, en hoe wij hierin kunnen overleven. Speciaal voor het Vrijheidsfestival hebben zij een ontdekkingstocht over het Kazerneterrein ontwikkeld. Per tocht kunnen er 15 kinderen mee met In2Nature om op zoek te gaan naar de pracht van de natuur en de indrukwekkende geschiedenis van het terrein, afsluitend met gezelligheid rond het kampvuur.

Edese Verzetsstrijders – Gemeente Ede

De Gemeente Ede zal op zaterdag 22 april de nieuwe ‘Verzetsheldenwijk’ op de Simon Stevin Kazerne onthullen. Vijftien verzetsstrijders die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen ter nagedachtenis hun eigen straat in deze wijk. Voor deze verzetshelden is een kleine expositie ingericht.

Expositie Moluks verzet – Stichting Ana Upu

Veel mensen weten niet dat Molukse verzetsstrijders in Ede tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. Die broederschap willen wij belichten en kenbaar maken tijdens het festival door middel van Molukse kunst, muziek, dans en verhalen van de Molukse gemeenschap. Stichting Ana Upu uit Lunteren heeft de Molukkers in verbinding gebracht met het festival.

Lezing Moluks verzet – Ron Habiboe

Niemand kan ons beter vertellen over de Molukse geschiedenis dan Ron Habiboe. Zoon van een verstekeling, die op grote schepen naar Azië en Amerika voer. “Om te weten wat je wil bereiken, moet je weten wie je bent en om te weten wie je bent, moet je weten waar je vandaan komt.” Ron heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de Molukse geschiedenis, teruggaand tot zijn roots. Aan de universiteit van Leiden is hij onder meer bezig met het onderzoek naar Molukse voetsporen in onze hofstad: Den Haag. Op 22 april houdt Ron een lezing over al zijn onderzoeken en bevindingen, en neemt ons mee in de geschiedenis van zijn voorouders.

Presentatie ‘Schreeuw van de Adelaar’ – Jan Tomasowa

In romanvorm beschreef Jan Tomasowa, aan de hand van fictieve personen, de ondergang van het koloniaal imperium van Nederlands-Indië. Hij schreef deze roman na een kleurrijk leven zowel in Indonesië als in Nederland.  Met passie en integriteit presenteert Jan zijn boek: ‘Schreeuw van de Adelaar’.

Voorstelling ‘Oksigen’ – Isabella Ramaekers

“Deze performance is ontstaan na de allereerste ontmoeting met mijn Indische roots op het eiland Java. Met ‘Oksigen’ reis ik langs tegenstellingen en overeenkomsten, pracht en treurnis, begrenzingen en vrijheid, liefde en loslaten. Eigenlijk precies zoals leven ook beweegt.” Dit zijn de woorden van Isabella Ramaekers over haar voorstelling ‘Oksigen’. Samen met haar muzikanten brengt zij deze prachtige voorstelling naar Akoesticum. Een indrukwekkende combinatie van vertelling en muziek.

Dr. Max – Daphne de Bruin

Monoloog van Marie-Anne Tellegen, gespeeld door Daphne de Bruin. Tellegen was een voormalig topambtenaar van de gemeente Utrecht, die ontslag nam toen er een NSB-burgemeester aantrad. Daarna belandde zij steeds dieper in het verzet, ook in landelijke organisaties, haar verzetsnaam was ‘dokter Max’. Zij woonde op Maliebaan 72bis, en was de buurvrouw van de Sicherheitspolizei. In het najaar van 1944 organiseerde zij de financiële ondersteuning van de duizenden spoorwegstakers. Na de oorlog werd ze directeur van het Kabinet van de Koningin.

In gesprek met veteranen – Veteranen Sociëteit Ede

Dit jaar zal Vrijheidsfestival Ede gepaard gaan met de Veteranendag. Wij nodigen meer dan 1.000 veteranen uit de Gemeente Ede uit om de bevrijding van Ede te herdenken en te vieren. Daarnaast willen we bezoekers uitnodigen om met hen in gesprek te gaan, aan de keukentafel. Iedereen heeft zo zijn eigen vragen en antwoorden bij het onderwerp ‘vrijheid’. Wat kan een veteraan ons leren over het vrij zijn in een wereld waar niet iedereen dezelfde kansen krijgt? En waar niet iedereen gelijk is? Vraag het ze, en laat je inspireren door hun verhaal.

Documentaire Tussen de Linies – Platform Militaire Historie Ede

De film ‘Tussen de Linies’ is ontstaan door het samenvoegen van verschillende beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Een portret van een stad in de oorlog. Met verhalen van ooggetuigen en uniek, nooit vertoond beeldmateriaal. In 2014 werd op een zolder in Ede een twintigtal spoelen gevonden met 8 en 16 mm film uit de periode 1940-1950. Met daarop unieke, nooit vertoonde beelden van De slag om Arnhem, het verblijf van de Canadezen in Ede en de afmars van duizenden Wehrmacht soldaten uit Harskamp. Gebaseerd op deze beelden is er onder regie van Herman Rolleman een documentaire film gemaakt.

Striptekenaar – Nico Schuurman

Striptekenaar Nico Schuurman is al jaren bezig met het vertalen van de Tweede Wereldoorlog naar strips. Duidelijk herkenbaar zijn de getekende Edese gebouwen als de oude kerk en de kazernes, die het decor vormen voor zijn verhalen. Met een geheel eigen stijl en visie weet hij deze herinneringen aan de oorlog om te zetten naar iets tastbaars en iets unieks.

Jalafusi Big Band

Wij presenteren jullie graag de huisband van de vrijheidsmaaltijd van het Vrijheidsfestival Ede: de Jalafusi Big Band! Maurice Ditmer is sinds september 2014 de bandleider. De 18-mans formatie, met muzikanten uit Ede en omgeving, is druk bezig om het uitdagende repertoire eigen te maken. Ze knopen de maaltijd muzikaal aan elkaar met zangeres Pien Schneider.

Jan Terlouw

Jan Terlouw. Voormalig politicus, schrijver. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep. Niets heeft zo veel indruk gemaakt op zijn leven als de oorlog. Dit heeft hem gemarkeerd. Na de bevrijding begon Terlouw met studeren aan het Marnix College in Ede, en woonde hij in Otterlo. In 1970 kwam zijn eerste boek uit, waarna er nog velen zouden volgen. Geïnspireerd door de oorlog, zijn studies, bestuursfuncties, het klimaat, de politiek en vele andere onderwerpen in zijn leven hield hij, ter ere van zijn 85e verjaardag, een indringende speech bij De Wereld Draait Door die bij velen de ogen heeft geopend. Met veel genoegen zal Jan de Edese veteranen en burgers toespreken tijdens de Vrijheidsmaaltijd.

Bastiaan Everink

Bastiaan Everink was na zijn diensttijd bij het Korps Mariniers op zoek naar een manier om zijn ervaringen en gevoel over te brengen. Na de Eerste Golfoorlog besloot hij zijn leven een nieuwe wending te geven; de opera ‘Parsifal’ van Wagner inspireerde hem. Hij volgde een aantal studies op het gebied van muziek en zang. In 2003 maakte de bariton-stem zijn debuut binnen de opera, en heeft hij sindsdien meer dan 20 rollen vertolkt.

Benjamin en Aliza Farber, saxofoon duo

De talentvolle broer en zus, Benjamin en Aliza Farber geven een bijzonder optreden tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Ze zijn nog jong (14 en 12 jaar) en  hebben al een gedegen opleiding achter de rug. Beiden volgen nu een opleiding aan de Academie voor Muzikaal Talent.  Ze treden samen op met bekende orkesten, maar ook solo.

Edese Stadsdichter – Harry Oonk

Stadsdichter Harry Oonk zal de Vrijheidsmaaltijd op creatieve wijze documenteren. Op 15 april 2015 werd hij benoemd tot stadsdichter van Ede. Hij zal deze rol vervullen tot 2018, wanneer er een nieuwe stadsdichter zal worden gekozen.